ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑΣ 9ΧΡΟΝΟΥ ΤΕΚΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ ΚΑΙ ΑΝΑΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ-ΕΝΤΟΛΕΑ ΜΑΣ
Οικογενειακό δίκαιο

ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑΣ 9ΧΡΟΝΟΥ ΤΕΚΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ ΚΑΙ ΑΝΑΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ-ΕΝΤΟΛΕΑ ΜΑΣ

Οι διάδικοι τέλεσαν νόμιμο θρησκευτικό γάμο και από το γάμο αυτό απέκτησαν ένα άρρεν τέκνο, 9 ετών περίπου. Η έγγαμη συμβίωσή τους διασπάστηκε και δυνάμει απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιά (διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων), ανατέθηκε προσωρινά η επιμέλεια του τέκνου στη μητέρα, ο πατέρας υποχρεώθηκε να καταβάλει μηνιαίως διατροφή 200 ευρώ για λογαριασμό του ανηλίκου και ρυθμίστηκε προσωρινά η επικοινωνία του με το τέκνο.

ΟιΕν συνεχεία υπεγράφη συμφωνητικό μεταξύ των διαδίκων εν όψει συναινετικού διαζυγίου, όμως ουδέποτε συζητήθηκε σχετική αίτηση και εξακολουθούν να τελούν σε διάσταση. Η ανωτέρω απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων απώλεσε την ισχύ της καθώς δεν ασκήθηκε ποτέ τακτική αγωγή για το ζήτημα επιμέλειας του τέκνου, το οποίο διαμένει μαζί με τη μητέρα του. Πιθανολογείται ότι τους τελευταίους μήνες το ανήλικο εμφανίζει επιθετικότητα, στρες και αρνητισμό προς τη μητέρα του, καθώς επίσης και μαθησιακές δυσκολίες και δυσχέρεια στη συγκέντρωση.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών απέστειλε σχετικό έγγραφο για διενέργεια έρευνας συνθηκών διαβίωσης του ανηλίκου και το παιδοψυχιατρικό τμήμα του Τζανείου Νοσοκομείου συνέταξε έκθεση από την οποία προκύπτει ότι ο ανήλικος βρίσκεται σε κίνδυνο και παρουσιάζει αυτοκτονικότητα, βιώνει απόγνωση και έχει εμφανή προβλήματα στην ψυχοκοινωνική του προσαρμογή. Επίσης, παρουσιάζει συναισθηματικές διαταραχές και διαταραχές συμπεριφοράς, εμφανίζεται συχνά εριστικός και επιθετικός προς τους συνομηλίκους, έχει εκρήξεις θυμού με καταστρεπτική συμπεριφορά προς αντικείμενα και εκδηλώνει έντονη παρορμητικότητα.

Επιπλέον παρουσιάζει ενοχές για το χωρισμό των γονέων του και θεωρεί ότι η αυτοκτονία μπορεί να εξομάλυνε τις μεταξύ τους σχέσεις. Από το Τζάνειο Νοσοκομείο όπου νοσηλεύτηκε, εξήλθε με διάγνωση: ’’Μεικτές διαταραχές της διαγωγής και του συναισθήματος’’, του χορηγήθηκε φαρμακευτική αγωγή ενώ συστήθηκε η τακτική παιδοψυχιατρική παρακολούθησή του και η έναρξη θεραπευτικού προγράμματος. Η κατάσταση του ανηλίκου επιβαρύνεται από την ψυχολογική αστάθεια της μητέρας του, η οποία παρουσιάζει ευερεθιστότητα και επιθετικότητα προς το τέκνο, το οποίο μάλιστα παραπονείται για άσκηση αχρείαστης σωματικής βίας από τη μητέρα του.

Το τέκνο βρίσκεται σε πολύ μεγάλη ψυχολογική πίεση. Εξάλλου, ο ανήλικος παρουσίασε τα ανωτέρω ψυχολογικά προβλήματα ενόσω βρισκόταν υπό την άσκηση της επιμέλειας από την μητέρα του, η οποία δεν αποδείχθηκε ικανή να τα αποτρέψει ή έστω να προσπαθήσει γι αυτό.

Λαμβάνοντας υπόψη τα αποδεικτικά στοιχεία, προκειμένου να εξυπηρετηθεί όσο το δυνατόν καλύτερα το συμφέρον του ανηλίκου, το Δικαστήριο ανέθεσε προσωρινά την επιμέλεια του ανηλίκου στον πατέρα- εντολέα μας, μαζί με τον οποίο αισθάνεται ότι αποφορτίζεται και συνεννοείται καλύτερα από όσο με την μητέρα του, υποχρεώνοντας της μητέρα να παραδώσει το τέκνο σ’ εκείνον.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ