Αίτηση Δικαστικής Συμπαράστασης - Δικαιούχοι
Δικαστική συμπαράσταση

Αίτηση Δικαστικής Συμπαράστασης – Δικαιούχοι

Τα πρόσωπα που νομιμοποιούνται αίτησης δικαστικής συμπαράστασης είναι:

α) Ο/Ή συζυγος του πάσχοντος (εφόσον κατά την κατάθεση και τη συζήτηση της αίτησης δικαστικής συμπαράστασης, υπάρχει και αποδεικνύεται γάμος/έγγαμη συμβίωση),

β) ο πατέρας ή η μητέρα του πάσχοντος

γ) Τα (ενήλικα) παιδιά του πάσχοντος,

δ) Οι γονείς του πάσχοντος,

ε) σε μερικές περιπτώσεις, την αίτηση δύναται, να υποβάλλει εφόσον εκτιμήσει και διακριβώσει την ακρίβεια και αλήθεια των παρασχεθέντων και την ανάγκη να τεθεί σε δικαστική συμπαράσταση και αρμόδιος Εισαγγελέας Πρωτοδικών, μετά την πληροφόρηση από συγγενικά πρόσωπα του πάσχοντος.

στ) το ίδιο το ανήλικο που τελεί σε γονική μέριμνα ή σε επιμέλεια, κατά το τελευταίο έτος της ανήλικότητός του, δηλ. εφόσον έχει συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας του μόνον στην περίπτωση που το ανήλικο πάσχει από ψυχοδιανοητική διαταρραχή. Δηλ. Αποκλείεται η περίπτωση που ο ανήλικος ασθενής πάσχει από σωματική μόνον αναπηρία. Όμως, τα αποτελέσματα της υποβολής του ανήλικου που αιτείται την θέση σε δικαστική συμπαράσταση σε αυτή την περίπτωση αρχίζουν από τη επομένη της ενηλικίωσής του. Επίσης, στην περίπτωση αυτή εφόσον δεν υπάρχουν γονείς και υπάρχει επιτροπεία του ανηλίκου, την αίτηση νόμιμα μπορεί να την καταθέσει ο επίτροπος του ανηλίκου.

ζ) αυτεπαγγέλτως, με αίτηση του Προέδρου Πρωτοδικών (σύμφωνα με την διάταξη του άρ. 747 περ΄δ).

Το δικαστήριο, κατά την εκδίκαση της αίτησης και στην περίπτωση, που κατά την κρίση του κρίνει ότι δεν επαρκούν τα στοιχεία, κυρίως τα προσαγόμενα ιατρικά έγγραφα και πιστοποιητικά, μπορεί να διατάξει την διενέργεια (κυρίως ιατρικής) πραγματογνωμοσύνης, προκειμένου να διακριβωθεί η κατάσταση της υγείας του συμπαραστατέου, το βαθμό της (ψυχική, διανοητικής ή σωματικής) αναπηρίας του ή ο βαθμός της ανικανότητας που επέρχεται ένεκα της τοξικομανίας, ασωτίας κλπ. ώστε να μην έχει την δυνατότητα το ίδιο να φροντίσει για τις υποθέσεις του και να μην δύναται να μορφώσει έγκυρη δικαιοπρακτική ικανότητα και βούληση.

Δείτε εδώ τα κριτήρια απονομής δικαστικής συμπαράστασης.

Εάν ενδιαφέρεστε να πληροφορηθείτε αναλυτικά για τα πρόσωπα που νομιμοποιούνται αίτησης δικαστικής συμπαράστασης, αν έχετε απορίες σχετικά με τον θεσμό της δικαστικής συμπαράστασης, τηλεφωνήστε στο 210 49334466 και η δικηγόρος Θεοδώρα Μαζαράκη θα λύσει κάθε απορία σας.
Επίσης μπορείτε να συμπληρώσετε την φόρμα στην διπλανή στήλη και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας, άμεσα.