Father and son
Επιμέλεια Ανήλικης - Ανηλίκου, Οικογενειακό δίκαιο

ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΜΗΤΕΡΑΣ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΕΙ ΕΠΑΡΚΩΣ ΣΤΑ ΓΟΝΕΪΚΑ ΤΗΣ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ-ΑΝΑΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΝΗΛΙΚΟΥ ΤΕΚΝΟΥ ΣΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ

ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 12119/2019 ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΟΝΟΜΕΛΟΥΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Από την ένορκη κατάθεση της μάρτυρος του ενάγοντος, από όλα τα προσκομιζόμενα έγγραφα, και την επισκόπηση του υπ’ αριθμ. 681/2017 φακέλου του Τμήματος Ανηλίκων της Εισαγγελίας Αθηνών, αποδείχθηκαν τα ακόλουθα: Οι διάδικοι τέλεσαν νόμιμο πολιτικό γάμο στις 12.07.2010. Από τον γάμο τους απέκτησαν ένα ανήλικο σήμερα τέκνο, που γεννήθηκε στις 22.07.2010. Η έγγαμη συμβίωσή τους δεν εξελίχθηκε ομαλά και διασπάστηκε τον Απρίλιο του 2012, ενώ ήδη ο γάμος τους έχει λυθεί με την υπ’ αριθμ. 11517/2018 απόφαση. Από τη διάσπαση της έγγαμης συμβίωσης των διαδίκων ο υιός τους διαμένει με την μητέρα του. Η μητέρα εργάζεται από τις 05.09.2014 σε αλυσίδα σούπερ μάρκετ με σύμβαση αορίστου χρόνου. Επίσης, αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας, τα οποία συνομολόγησε και η ίδια κατά την εξέτασή της στα πλαίσια των ασφαλιστικών μέτρων. Με αίτησή του ο ενάγων πατέρας επιδίωξε την ανάθεση σε εκείνον της προσωρινής επιμέλειας του υιού του, επί της οποίας εκδόθηκε η υπ’ αριθμ. 7034/2017 απόφαση ασφαλιστικών μέτρων, που καθόρισε το δικαίωμα επικοινωνίας του με το ανωτέρω τέκνο.

Ο υιός τους πάσχει από εγκεφαλική παράλυση-σπαστική τριπληγία, ενώ εμφανίζει γνωστικά ελλείμματα, χρήζοντας συστηματικής φυσικοθεραπείας, λογοθεραπείας και εργοθεραπείας. Με πρωτοβουλία και δαπάνες του πατέρα διαδίκου, ο ανήλικος ξεκίνησε να παρακολουθεί φυσικοθεραπεία σε παιδικό εργαστήριο φυσικοθεραπείας. Από το έτος 2014, ο ανήλικος άρχισε να παρακολουθεί πρόγραμμα φυσικοθεραπείας μία φορά την εβδομάδα, και κατά την περίοδο 2015-2016 παρακολουθούσε πρόγραμμα φυσικοθεραπείας δυο φορές την εβδομάδα, ενώ ξεκίνησε και εβδομαδιαίο πρόγραμμα λογοθεραπείας και εργοθεραπείας. Η παρακολούθηση αυτών των ειδικών προγραμμάτων έχει βοηθήσει τον ανήλικο να σημειώσει σταδιακά μεγαλύτερη βελτίωση, και απαιτείται η συνέχιση της παρακολούθησής τους προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση του τέκνου και να προσφερθεί η δυνατότητα να ξεπεράσει, κατά το δυνατόν, τα φυσικά του εμπόδια, ώστε να ζήσει μια πιο ανεξάρτητη και ολοκληρωμένη ζωή.

Ωστόσο, από τα στοιχεία της δικογραφίας αποδείχθηκε ότι η μητέρα του ανηλίκου παραμελεί την υποχρέωσή της να μεταβαίνει με τον ανήλικο στο εργαστήριο φυσικοθεραπείας, ώστε να παρακολουθεί τις προγραμματισμένες και επιβεβλημένες φυσικοθεραπείες και λοιπά προγράμματα και δεν επιδεικνύει πνεύμα συνεργασίας με τους θεραπευτές του πιο πάνω κέντρου. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι, ενώ για το έτος 2016-2017 είχε προγραμματιστεί να παρακολουθήσει ο ανήλικος από 8 συνεδρίες τον μήνα φυσικοθεραπείας και εργοθεραπείας και 4 συνεδρίες το μήνα λογοθεραπείας. Το πρόγραμμα αυτό με ευθύνη της μητέρας ουδέποτε τηρήθηκε προσηκόντως. Από τον Απρίλιο του 2017 και εντεύθεν η μητέρα αρνείται να πάει τον ανήλικο στο παραπάνω κέντρο. Εξάλλου να σημειωθεί ότι με πρωτοβουλία επίσης του πατέρα και με δαπάνες του, ο ανήλικος άρχισε να παρακολουθεί κάθε Σαββατοκύριακο, την περίοδο από 10.09.2016 έως και τον Απρίλιο του 2017, κατ’ οίκον μαθήματα παιδαγωγικού και μαθησιακού χαρακτήρα για την ένταξή του στο δημοτικό σχολείο. Ωστόσο, ενώ το παιδί ξεκίνησε τα μαθήματα με μεγάλη προθυμία και ήταν αρκετά συνεργάσιμος, κατά την πορεία των μαθημάτων άρχισε να έχει αντιδραστική συμπεριφορά, κακή διάθεση και έντονη νευρικότητα. Μετά δε από σχετική συζήτηση που έκανε μαζί του η παιδαγωγός, ο ανήλικος της ανέφερε ότι η μητέρα του τον προέτρεπε να μην κάνει τα παραπάνω μαθήματα, γιατί δεν τον βοηθούσαν, όπως σχετικά βεβαίωσε με έγγραφη δήλωσή της η παραπάνω παιδαγωγός.

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι η μητέρα διατηρεί την πεποίθηση ότι οι παραπάνω θεραπείες είναι αναποτελεσματικές, και όχι μόνο δεν συνεργάζεται με τους θεραπευτές, αλλά αποθαρρύνει τον ανήλικο από το να παρακολουθεί τα σχετικά προγράμματα. Η στάση της ωστόσο αυτή, η οποία οφείλεται σε ελλιπή ενημέρωσή της και ίσως, στη δυσκολία της εξαιτίας και των προβλημάτων υγείας, που η ίδια αντιμετωπίζει, να ανταποκριθεί στο απαιτητικό πρόγραμμα του παιδιού, εκτιμάται ότι έχει αρνητικές επιπτώσεις στον ανήλικο, αφού εκείνο παραμένει στο σπίτι χωρίς δραστηριότητες με αποτέλεσμα η απραξία αυτή να επιβαρύνει την κατάσταση της υγείας του. Ωστόσο, η πρώιμη παρέμβαση και η έγκαιρη έναρξη των θεραπευτικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων βοηθά σημαντικά τα παιδιά με αυτά τα προβλήματα στο να έχουν μια καλύτερη πρόγνωση για τη μελλοντική τους πρόοδο και αυτονομία. Αντίθετα, ο πατέρας έχει αντιληφθεί την αναγκαιότητα των προγραμμάτων αυτών και είναι απόλυτα συνεργάσιμος με τους θεραπευτές. Ο ίδιος εξάλλου είναι ελαιοχρωματιστής και είναι σε θέση να διαμορφώσει το χρόνο εργασίας του, ώστε να μπορεί ευχερώς να συνοδεύει το τέκνο στις συνεδρίες, όπως άλλωστε και μέχρι σήμερα ο ίδιος είχε αναλάβει να πράττει.

Ο ανωτέρω διαμένει με την σύντροφό του και τα δυο τέκνα της από τον πρώτο της γάμο, ηλικιών 20 και 17 αντίστοιχα. Το ανήλικο έχει εξοικειωθεί με το νέο οικογενειακό περιβάλλον του πατέρα του και έχει αναπτύξει συναισθηματικό δεσμό και άνεση τόσο με την συμβία όσο και με τα τέκνα της, αφού το παιδί από το 2012 πηγαίνει στην πατρική οικία, ενώ τον τελευταίο καιρό έχει αυξηθεί ο χρόνος διαμονής του εκεί εξαιτίας και των προβλημάτων υγείας της εναγομένης μητέρας του. Επίσης, στην οικία αυτή διαθέτει το δικό του δωμάτιο, το οποίο έχει διαμορφωθεί ειδικά για την πιο ασφαλή διαμονή του.

Ενόψει των ανωτέρω, ο ενάγων πατέρας είναι κατάλληλος για την άσκηση της επιμέλειας του ανήλικου υιού του, για τον οποίο έχει επιδείξει μέχρι τώρα αμέριστη αγάπη και ενδιαφέρον για την ικανοποίηση των αναγκών του και ικανότητα για την σωστή ανάπτυξη και διαπαιδαγώγησή του. Κατά συνέπεια και ανεξάρτητα από τα αισθήματα στοργής και αγάπης που τρέφει η μητέρα για τον ανήλικο, δεν μπορεί να ανταποκριθεί με επάρκεια στην άσκηση των καθηκόντων της, που απορρέουν από την επιμέλεια και ιδίως αδυνατεί να ανταποκριθεί με πληρότητα στα ζητήματα υγείας και ιατρικής περίθαλψης του ανηλίκου τέκνου της και στις αυξημένες ανάγκες που απαιτεί η κατάστασή του. Επομένως, το αληθινό συμφέρον του ανηλίκου επιβάλλει να ανατεθεί η άσκηση της επιμέλειας αυτού στον ενάγοντα πατέρα του.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ